Job Blog

Feit of fabel: Dyslexie komt door slecht onderwijs en is dus niet aangeboren

We kennen allemaal wel iemand die  dyslexie heeft of last heeft van dyscalculie. Er is ons altijd verteld dat dit aangeboren is en dat je flink kan oefenen maar dat het altijd een extra aandachtspunt blijft. Maar is dat ook daadwerkelijk zo?

Bosman’s theorie

Tegenwoordig worden steeds meer kinderen op jongere leeftijd gediagnosticeerd met dyslexie of dyscalculie. De reden hiervan is het slechte onderwijs, stellen drie hoogleraren in het AD. De reden hiervan volgens dyslexiehoogleraar Anna Bosman van de Radboud Universiteit in Nijmegen is dat er te weinig geoefend wordt met kinderen. Ze twijfelt zelfs of onoplosbare dyslexie überhaupt wel mogelijk is. “Kinderen moeten de spellingregels goed in hun hoofd hebben. Bijvoorbeeld dat een g-klank voor een ‘t’ vrijwel altijd een ‘ch’ is en geen ‘g’.” Ook denkt ze dat het enorm veel verschil kan maken dat mensen die last hebben van dyscalculie door veel te oefenen hier profijt van zullen hebben. Dit heeft ze getest bij vijftig leerlingen die zes weken een intensief programma gevolgd hebben. Het resultaat: anderhalf jaar vooruitgang in rekenen.

Bosman’s theorie beaamt door Ben Maarssen

Ook twee andere hoogleraren zijn het met mevrouw Bosman eens. “De praktijk is nu dat kinderen met dyslexie minder hoeven te lezen en te spellen, terwijl ze juist méér moeten oefenen”. zegt hoogleraar Ben Maassen.

Kees Vernooy is het gedeeltelijk met Bosman eens

Op sommige scholen zijn zelf 1 op  de 5 leerlingen bestempeld met dyslexie. Volgens Kees Vernooy, een autoriteit op het gebied van het leesonderwijs, is slechts 3 tot 5 procent van de leerlingen werkelijk dyslectisch. “De rest zijn pseudo-dyslecten”, zegt Vernooy in het NOS Radio 1 Journaal.

PO-Raad vindt het onzin

De sectororganisatie voor het primair onderwijs, de PO-Raad is het hier absoluut mee eens. In Nederland bieden wij goed onderwijs. De theorie van Bosman is nog niet ver genoeg uitgezocht wil dit een feit worden. Wel staan ze open om in gesprek te gaan om zo de kwaliteit van het onderwijs nog beter te maken.

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *