Job Blog

Een goede afsluiter van je motivatie brief

De afsluiting van je brief is immers net zo en misschien wel nog belangrijker dan een goede openingszin en een relevante inhoud. Waarom? Omdat dit jouw laatste moment is iemand te overtuigen van jouw kunnen.

De standaard

Als je googlet hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven kom je eigenlijk altijd op de standaard brieven uit die geëindigd worden met: ‘“graag licht ik mijn motivatie toe in een gesprek” laat je kansen links liggen. Als je gaat solliciteren moet je namelijk elke mogelijkheid gebruiken om jezelf te onderscheiden. Vooral in de afsluiter van je motivatiebrief.

Plan van aanpak

Begin met het kritisch lezen van de vacaturetekst en wat ze precies in iemand zoeken. Bedenk in hoeverre jij aan deze vraag voldoet en verwerk dit in een overtuigende slotzin waar je een goede laatste indruk mee achter laat en zeker door op gesprek zal worden gevraagd.

Zo hoort het

  1. Staat de vacaturetekst vol met vaardigheden en competities? Dan is het overduidelijk dat de werkgever hier speciaal naar op zoek is. Gebruik dit gegeven in de slotzin van je brief en vergroot je kans op deze baan. Uiteraard moet je jouw belangrijkste competities en/of vaardigheden goed toelichten en onderbouwen. Bewaar de beste voor het laatste! Voorbeeld verkoper: “al vanaf kinds af aan ben ik een goede luisteraar. Dit is een uitstekende vaardigheid die goed van pas komt bij het contact met klanten omdat ik ze goed begrijp en kan inspelen op de behoefte. Ik zou graag in een gesprek laten zien dat ik ook aan jullie behoefte kan voldoen.”
  2. Heb je een passie? Laat dit dan vooral zien aan je potentiele nieuwe werkgever. Het leidt onder andere tot een hoge mate van toewijding, loyaliteit en betrokkenheid. Ideale factoren die voor een werkgever positief zullen uitpakken. Aan jou alleen de taak om dit op de juiste manier te verwoorden in een motivatiebrief. Voorbeeld verpleegkundige: “de erkenning die ik krijg van patiënten na het bieden van de juiste zorg, daar haal ik mijn energie en kracht uit. Deze energie kan ik op papier niet goed uiten maar dit laat ik maar al te graag zien in een kennismakingsgesprek!”
  3.  Een bedrijfscultuur kan super belangrijk voor sommige bedrijven zijn en voor jou als werkzoekende zou dit een doorslaggevende factor zijn om hier te solliciteren. Logisch, want een goede band met je collega’s vergoot de kans op een langdurige arbeidsrelatie. Een win-win voor beide. Voorbeeld: “De open bedrijfscultuur die bij jullie organisatie heerst, zorgt voor de vrijheid en motivatie die ik nodig heb om met creatieve oplossingen te komen voor complexe vraagstukken. Graag zou ik mijn creativiteit tonen tijdens een kennismakingsgesprek.”

In de laatste paar zinnen van de motivatiebrief krijg je nog één kans om jezelf te verkopen en de lezer te overtuigen van je toegevoegde waarde. Grijp deze kans met beide handen aan en zorg ervoor dat de werkgever je niet meer vergeet!

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *