Job Blog

De eerste werkdag

Spannend! Je bent aangenomen en je eerste werkdag staat voor de deur. Het is altijd lastig hoe je een eerste werkdag moet inschatten. Word je meteen klaargestoomd om aan de slag te gaan of wordt er uitgebreid aandacht besteed aan het leren kennen van je collega’s? Neem de volgende adviezen ter harte en er staat jouw een succesvolle start te wachten.

Uiterlijk en de eerste indruk

Zorg ervoor dat je netjes en verzorgd naar je werk gaat. Hiermee bedoelen we: schoon haar, schone nagels, schone schoenen en fris gestreken kleding. Tijdens het sollicitatiegesprek heb je de bedrijfssfeer kunnen aftasten, stem hier je kleding op af. Je hebt al genoeg om je druk over te maken tijdens de eerste werkdag, dus zorg ervoor dat je kleding netjes maar comfortabel is.

Niet alleen uiterlijk heeft effect op de eerste indruk die je achterlaat, vooral de manier waarop je jezelf presenteert is belangrijk. De eerste indruk is zeer bepalend voor hoe je in de toekomst door je collega wordt benaderd. Het is vaak een blijvende indruk en moeilijk te doorbreken.

Vergeet daarom niet, ondanks je gezonde zenuwen, te glimlachen wanneer je een ruimte binnenkomt of wanneer je je voorstelt. Ook een juiste techniek handen schudden is van belang. Niets is vervelender dan dat je hand wordt fijngeknepen, maar een slappe hand geeft ook geen goede indruk. Het klinkt gek, maar je kunt een bekende eens vragen hoe diegene jouw handen schud-techniek beoordeelt.

Houding

Hier een aantal belangrijke zaken:

  1. Wees op tijd, liever te vroeg dan te laat.
  2. Beter een keer te veel handen schudden dan te weinig, dus wees niet bang om een rondje over de afdeling te maken. Zo krijg je een duidelijk beeld van de verhoudingen binnen het bedrijf.
  3. Stel je proactief op door vragen te stellen en goed te luisteren. Krijg je veel informatie? Schrijf dan de belangrijke dingen op.
  4. Leg je telefoon aan de kant, het liefst ook in de pauze.
  5. Doe mee aan sociale activiteiten om betrokkenheid naar je collega’s te tonen. Van het inschrijven voor een werkuitje tot een rondje lopen in de pauze, doe mee!

Heb je nog dringend advies nodig of heb je andere vragen? Plaats dan een reactie!

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *