Job Blog

“Op naar een 3-daagse werkweek!” Aldus Adjiedj Bakas

Tijdens het afgelopen klanten-event van Jobbird, zijn er interessante toekomstbeelden geschetst door Trendwatcher Adjiedj Bakas. In een tijd van digitalisering, nieuwe technologieën en snelle veranderingen kan de mens onmogelijk hetzelfde blijven.

Het digitale tijdperk

Digitalisering zet onder andere de bestaande waardeketen volledig op zijn kop. Ook de wijze waarop consumenten met bedrijven omgaan, zal fundamenteel veranderen. Digitalisering brengt consumenten namelijk, naast toegenomen informatiemacht, ook een hoop gemak bij het uitvoeren van de dagelijkse taken. Zoals boodschappen doen, het boeken van uitjes, het regelen van bankzaken en zelfs het in de gaten houden van de gezondheid. Maar in hoeverre is er behoefte om alles ook daadwerkelijk digitaal te behouden?

Hoe realiseren we een driedaagse werkweek?

Uit onderzoek blijft dat veel pure webwinkels tegen 2020 failliet gaan, want Omnichannel en Bricks&Clicks bepalen het nieuwe winkelen: een samensmelting van fysiek en digitaal. Brands als Zalando en Amazon zijn hier al volop mee bezig door fysieke winkels te openen. De digitale transformatie zal uiteindelijk leiden het onvoldoende creëren van nieuw werk, omdat robots en computers veel werk over zullen nemen. Een drie-daagse werkweek, ‘helikoptergeld’ en een basisinkomen zitten eraan te komen. Men zal meer voor de overheid doen, zoals helpen in de zorg, wat zeker nodig zal zijn door hoge vergrijzingsaantallen. Doordat men een kortere werkweek tegemoet gaat, ontstaat er een toename van vrije tijd en zal de leisure markt groeien. Meer sportscholen, meer aandacht voor gezondheid en wellness. Maar ook meer vakantieparken en vernieuwde recreatieve activiteiten.

Heeft het ‘online zijn’ dan geen slechte invloed?

Technologie wordt steeds slimmer, autonomer, persoonlijker en daarmee dan ook eigenlijk een  onderdeel van onze identiteit. Het feit dat ‘online zijn’ altijd maar in verbinding staat met de buitenwereld, maakt dat het niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven. Dat wij stiekem bang zijn onszelf te verliezen in dit technologische tijdperk, zorgt er wel weer voor dat we onze zogeheten ‘offline levens’ meer gaan waarderen. Tijd maken voor elkaar, samen je tijd benutten en van elkaars gezelschap genieten. Dit zal uiteindelijk leiden tot een gelukkiger en completer leven. Wellicht dat zo’n hybride digitale toekomst zo slecht nog niet is…

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *