Job Blog

Stappenplan voor een succesvol CV

Ben je net afgestudeerd en klaar voor een startersfunctie? Of ben je een oude rot in het vak en op zoek naar iets nieuws? Aangenomen worden op de functie die jou aanspreekt valt en staat bij je CV. In deze blog het meest succesvolle stappenplan voor een CV die niet zomaar aan de kant wordt gegooid.

Stap 1: Voorbereiding

Lees de vacature zorgvuldig door en markeer de vaardigheden/eisen waarvan jij denkt die het belangrijkst zijn voor de functie. Een vacature is vaak gevuld met veel functie eisen, daarbij is het niet nodig dat je alle functie eisen kunt afvinken. Maak een afweging bij welke functie eisen jij het meest van je persoonlijkheid en ervaring kunt laten zien en spits je CV daarop toe.

Deze voorbereiding kost misschien veel tijd, maar op deze manier laat je zien dat je je goed hebt ingelezen in de vacature en dus gemotiveerd bent!

Kijk daarnaast ook op de website van het bedrijf. Scroll bijvoorbeeld naar ‘Over ons’ om een beeld te krijgen van de visie van het bedrijf en wie er op dit moment werkzaam zijn. Is het een formeel en to-the-point vormgegeven website of is het een uitnodigende en informele website? Pas vervolgens een soortgelijke structuur toe in je CV.

Stap 2: Persoonsgegevens

Nadat je de voorbereiding hebt doorlopen kun je beginnen aan het opstellen van je CV. Een CV begint altijd met de volgende persoonsgegevens:

  • Naam en voornaam
  • Geboortedatum
  • Adresgegevens
  • Burgelijke staat
  • Nationaliteit
  • Contactgegevens (telefoonnummer en e-mail)
  • Is jouw LinkedIn up-to-date en heb je een aantal goede aanbevelingen en/of onderschrijvingen ontvangen? Voeg dan ook de link naar jouw LinkedIn-pagina toe.

Stap 3: Keuzes maken

Een CV is als het ware jouw visitekaartje, houdt dit in gedachten wanneer je het samenstelt. Je wilt dat je CV overzichtelijk is qua opmaak en dat de inhoud relevant is. Stem je CV dus telkens af op de functie waarop je solliciteert. Hiermee laat je zien dat je je hebt ingelezen in het bedrijf en dat jouw CV precies aansluit bij waar het bedrijf naar op zoek is. Hoe je dat doet? Door de volgende keuzes te maken:

1. Taal

Houdt rekening met de taal waarin je het CV aanlevert. Wanneer de vacature is geschreven in het Engels, schrijf je CV dan ook in het Engels.

2. Formeel vs. Informeel

Tijdens het inlezen over het bedrijf heb je kunnen proeven wat voor CV werkt of juist niet werkt. Heeft het bedrijf een sterk hiërarchische organisatiestructuur, dan werkt een formele CV beter dan een informele CV. Gebruik dan bijvoorbeeld geen foto en weinig kleur in je opmaak. Ook is het in een formele CV niet relevant om eventuele hobby’s te benoemen.

3. Foto vs. Geen foto

Sommige bedrijven passen anonieme sollicitaties toe, waarbij beoordeling op naam en foto uitgesloten is. Staat hier niets over in de vacature vermeld, dan ben je vrij om te kiezen of je een foto op je CV zet. Zoals hierboven gezegd, is de keuze voor een foto sterk afhankelijk van de functie waarop je solliciteert. Bij functies voor bijbanen wordt er vaak gevraagd om een foto, bij een vaste baan niet.

Wil je toch een foto invoegen? Kies dan een recente foto waar je verzorgd, professioneel en vriendelijk op staat. Kies qua uiterlijk voor neutrale effen kleuren en weinig sieraden. Maak oogcontact en zorg voor een goede belichting. Ook is het belangrijk dat de foto van hoge kwaliteit is zodat het niet korrelig wordt wanneer je de grootte aanpast.

4. Samenvatting vs. Geen samenvatting

Net zoals op LinkedIn kun je ook op je CV een samenvatting zetten om te vertellen wat jouw sterke punten zijn. Misschien heb je een bepaalde visie die je in je werk wilt laten spreken of heb je een passie voor bepaalde aspecten uit het vak dat je wilt beoefenen. Zorg ervoor dat deze samenvatting niet langer is dan drie zinnen en aansluit op ten minste één van de functie eisen.

Laat jij je vaardigheden liever voor zich spreken? Ga de samenvatting dan niet forceren, het gevaar is dan dat het cliché overkomt.

5. Chronologisch vs. Niet chronologisch

Heb je veel werkervaring of meerdere opleidingen gevolgd? Dat betekent niet automatisch dat deze op chronologische volgorde moeten staan. Vaak is het juist veel treffender wanneer je de opleiding of de baan die het meest raakvlak heeft met de vacature bovenaan zet.

6. Vaardigheden vs. Relevante vaardigheden

Het kan voorkomen dat jij binnen je opleiding of baan hebt gespecialiseerd in een bepaald softwareprogramma of activiteit. Misschien ben je een specialist geworden op het gebied van koude acquisitie of het coachen van collega’s. Dergelijke vaardigheden zijn goed om te benoemen op je CV, vervolgens kun je dit tijdens een gesprek altijd nader toelichten.

Zoals eerder in deze blog is aangekaart, is het belangrijk om keuzes te maken. Sluiten sommige vaardigheden van jou totaal niet aan bij de functie waarvoor je solliciteert. Laat deze dan achterwege, zo vallen de dingen die echt op de functie van toepassing zijn extra op.

Onder vaardigheden vallen ook de talen die je beheerst. Geef per taal aan hoe goed je deze beheerst, bijvoorbeeld:
Nederlands    moedertaal
Duits        volledige professionele vaardigheid
Engels        spreekvaardigheid
Frans        schrijfvaardigheid

7. Opleiding vs. Vakken/Scriptie

Het is gebruikelijk om afgeronde opleidingen op je CV te zetten. Daarnaast kan het ook erg waardevol zijn om specifieke vakken uit te lichten. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een marketingfunctie en heb je een communicatie achtergrond, dan is het waardevol om te benoemen dat je ook vakken aan de bedrijfskunde faculteit hebt gevolgd. Hetzelfde geldt voor het benoemen van het onderwerp van je scriptie of bij welk bedrijf je stage hebt gelopen.

8. Interesses vs. Geen interesses

Heb je een hobby of interesse die jou van de overige sollicitanten onderscheidt? Dan kun je overwegen om deze toe te voegen aan je CV. Daarbij is het geen voorwaarde dat het aansluit bij de functie waarop je solliciteert, maar wel dat het een stukje persoonlijkheid reflecteert. Ben je bijvoorbeeld fervent marathonloper, dan heb je vast veel doorzettingsvermogen. Schilder je veel in je vrije tijd, dan zeg je indirect dat je creatief bent. Doe je veel aan vrijwilligerswerk, dan zet je de belangen van anderen voorop.

9. Referenties

Referenties zijn contactgegevens van voormalige werkgevers, stagebegeleiders of studieloopbaanbegeleiders. Deze oude relaties kunnen door de toekomstige werkgever benaderd worden om een referentie van jou op te vragen.

10. Overige tips:

Al met al mag het CV niet meer dan twee pagina’s omvatten. Overschrijd je dit? Ga dan schrappen! Houdt het visitekaartje te allen tijde in gedachten, overzichtelijkheid is de sleutel tot succes dus schrap alle overbodige informatie.

Zet je tekstbestand om in een PDF-bestand, zo ben je verzekerd dat de bestandsindeling wordt behouden.

Stap 3: Vormgeving

Alle belangrijke informatie staat nu op je CV vermeld. Vormgeving is belangrijk omdat je graag wilt dat je CV er verzorgt uitziet. Daarnaast wil je dat het oog van de toekomstige werkgever op de zaken valt waarin jij goed voor de dag komt. Dit kun je bereiken door tussenkopjes, opsommingen, kleur en dikgedrukte tekst in te voegen.

Voorbeeld

Opleiding
2014-2017: Bedrijfskunde aan Rijksuniversiteit Groningen
Scriptie: In welke mate wordt de attitude van de consument beïnvloedt door Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?
Gemiddeld cijfer: 7.1

Opleiding
2014-2017    Bedrijfskunde aan Rijksuniversiteit Groningen
Scriptie: In welke mate wordt de attitude van de consument beïnvloedt door Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?
Gemiddeld cijfer: 7.1

Andere vormgeving programma’s

Solliciteer jij als Grafisch Vormgever of is vormgeving jouw passie? Pak dan uit door je toekomstige werkgever alvast een voorproefje te geven van jouw vaardigheden. In plaats van je CV in Word te maken kun je ervoor kiezen om je CV vorm te geven in Indesign of een ander vormgeving programma.

Ben je niet thuis in Indesign? Online is een enorm scala aan professionele CV templates te vinden die je tegen een vergoeding kan downloaden.

Stap 4: Controle

Laat je CV controleren door iemand die al werkzaam is in de sector waarvoor je solliciteert om te beoordelen of jouw CV goed aansluit bij de desbetreffende functie. Een familielid, goede vriend of collega kan juist goed beoordelen of al jouw sterke punten zijn benoemd.

Zie hier nog eens de beste CV van Nederland van het jaar 2016.

Stap 5: Motivatiebrief

Het CV staat nu klaar voor verzending. Deze mail je, samen met de motivatiebrief, naar het mailadres dat in de vacature staat. Hoe je een succesvolle motivatiebrief schrijft? Dat ontdek je in onze volgende blog.

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *