Job Blog

Hoe schrijf ik een succesvolle motivatiebrief?

In onze vorige blog hebben we uitgelegd hoe je een succesvol CV opstelt. In deze blog werken we de volgende stap van solliciteren uit: de motivatiebrief. In deze formele brief benoem jij alle punten waarom jij de meest geschikte persoon bent voor de desbetreffende functie. Stel de toekomstige werkgever twijfelt nog na het zien van je CV, dan kun je ze met de motivatiebrief omver blazen. 

De grondwetten van een motivatiebrief

Voordat we gaan beginnen met het stappenplan, volgen hier de algemeen vastgestelde regels voor een motivatiebrief.

  • De motivatiebrief is nooit meer dan één pagina lang, liefst korter.
  • Wees eerlijk over je kwaliteiten.
  • Schrijf formeel, zoveel mogelijk in tegenwoordige tijd én foutloos.
  • Wees origineel.

Stap 1: Voorbereiding

Net als bij het opstellen van bij je CV, gaat er veel voorbereiding vooraf aan het schrijven van een motivatiebrief.

Bestuderen van de vacature

Lees de vacature grondig en onderstreep de functie eisen waarvan je denkt dat jij ze beschikt. Omdat de motivatiebrief relatief kort is, is het belangrijk dat je een keuze maakt tussen de kwaliteiten waarmee jij de werkgever voor je wilt winnen. Kies daarom de functie eisen waarbij jij een goed voorbeeld kan bedenken.

Google

Het is goed om te laten zien dat je weet wat er speelt binnen het bedrijf, dus ga op onderzoek uit op Google. Bekijk de website grondig en ontdek of het bedrijf recent nog in het nieuws is geweest. Je kunt zelfs een Google Alert instellen met de bedrijfsnaam als zoekwoord zodat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws.

Eigen netwerk

Vraag rond aan in je netwerk of een kennis werkzaam is bij het bedrijf of in aanraking is geweest met het bedrijf. Probeer op deze manier erachter te komen wat de visie van het bedrijf is wanneer ze iemand gaan aannemen.

Contact opnemen

Bel de recruiter om aanvullende vragen over de vacature te stellen. Klinkt misschien een beetje eng, toch zitten er een aantal voordelen aan:

  1. Je laat zien dat je proactief bent, niet elke sollicitant zal de telefoon durven op te pakken.
  2. Je krijgt een extra kans om, naast je brief, een goede indruk achter te laten.
  3. Je kunt de aanhef van de brief veranderen in de naam van de recruiter. Laat in de inleiding vervolgens ook blijken dat je elkaar al eerder hebt gesproken.

Stap 2: De brief schrijven

Aan het eind van deze blog volgt een voorbeeld van een motivatiebrief. Hieronder volgt informatie wat er in de brief moet staan.

Aanhef

Maak een afweging hoe formeel je de aanhef maakt. Kies voor “Geachte” (formeel) of “Beste” (informeel). Hieronder volgen een aantal mogelijkheden:

Geachte heer, mevrouw (ACHTERNAAM),
Geachte heer/mevrouw (ACHTERNAAM),
Beste heer of mevrouw (ACHTERNAAM),
Beste VOORNAAM ACHTERNAAM,

De achternaam van de recruiter is te achterhalen in de vacature, de volledige namen van de recruiter kom je te weten wanneer je telefonisch contact opneemt.

Inleiding

Probeer een pakkende inleiding te schrijven. Sommige recruiters scannen tientallen brieven en lezen daardoor tig keer dezelfde inleiding, maak daarom het verschil! Heb je het lef gehad om de telefoon op te pakken en de recruiter te bellen? Schrijf dan dat je naar aanleiding van jullie telefoongesprek solliciteert naar de functie.

Waarom spreekt specifiek deze functie je zo aan? Wat vind je aantrekkelijk in de functieomschrijving of aan het bedrijf? Heb je er altijd al van gedroomd om bij het bedrijf te werken? Deze motivatie is erg belangrijk voor de recruiter.

Middenstuk

Kwaliteiten en vaardigheden

Dit is het onderdeel waarbij je niet bescheiden mag zijn. Prijs jezelf dus vooral aan! Dit voelt misschien een beetje onwennig, maar onthoud dat dit wellicht wel de enige kans is waar jij het beste van jezelf kunt laten zien. Ga indirect in op de functie eisen. Oftewel, neem niet klakkeloos over dat je proactief, collegiaal en creatief bent. Geef voorbeelden dat waaruit blijkt dat jij dat bent.

Ondanks dat je niet bescheiden mag zijn is het wel belangrijk dat je eerlijk bent. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kwaliteiten die je benoemt te achterhalen zijn in je CV.

Ontwikkelpunten

Naast het jezelf aanprijzen is het een pré dat je laat zien dat je jezelf wilt ontwikkelen. Dus ook al ben je nog geen professional in één van de functie eisen, geef dan aan dat je over een basis beschikt die je heel graag zou willen uitbreiden.

Afsluiting

Vat je brief in één zin samen. Dit kun je doen door te beginnen met de woordgroepen “Al met al, …” of “Samenvattend …” en vervolgens je belangrijkste punten nog eens op te sommen. Geef aan dat je graag op gesprek zou komen om je motivatie verder toe te lichten en dat je de reactie afwacht. Je kunt afsluiten met “met vriendelijke groet”.

Stap 3: Controle

Laat de brief controleren door een kennis om er zeker van te zijn dat er geen fouten in staan en dat jouw beste kwaliteiten goed zijn belicht.

Lees hier hoe je de meest succesvolle CV opstelt. Volg onze blogs om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op het gebied van solliciteren en meer.

Voorbeeld motivatiebrief

Jan van Kasteren
Kasteellaan 101
2001 FS Hilversum

Jobbird
Afdeling P&O
Tav Jantina Vogel
1251 HE Laren

Hilversum, 5 april 2017

Betreft: sollicitatie naar aanleiding van de vacature Senior Marketeer

Beste mevrouw Vogel,

Naar aanleiding van ons telefoongesprek wil ik graag solliciteren naar de functie Senior Marketeer. Jobbird lijkt mij een bedrijf dat openstaat voor innovatie op het gebied van Marketing en daarnaast ook in staat is om deze kansen op een slimme manier in te vullen. Bij het zien van de functie Senior Marketeer werd ik meteen enthousiast en besloot ik direct contact op te nemen.

In mijn huidige baan werk ik als SEO specialist en ik zou me graag willen ontwikkelen tot allround marketing specialist. Tot op heden ligt mijn focus op het vormgeven van websites, het schrijven van SEO en het verbeteren van de online vindbaarheid van een bedrijf. Ik heb een passie voor online marketing en ben verantwoordelijk voor verscheidene opdrachtgevers die ik hierin ondersteuning biedt. Naast deze inhoudelijke expertise heb ik een achtergrond in Bedrijfskunde. De kennis en vaardigheden die ik hiermee heb opgedaan vormen een uitstekende basis voor de functie Senior Marketeer.

Al met al hoop ik dat mijn enthousiasme voor uw bedrijf, passie voor marketing en ervaring met SEO en websites voldoende is gereflecteerd in deze brief. Graag zou ik mijn sollicitatiebrief mondeling toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Jan van Kasteren

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *