Job Blog

Professioneel overkomen tijdens je sollicitatie? Dit zijn de tips!

Een professioneel voorkomen tijdens een sollicitatie is erg belangrijk voor een goede eerste indruk. Een werkgever is op zoek naar een representatief persoon met zelfvertrouwen en kennis van zaken. Op zich klinkt dit allemaal heel logisch, maar hoe zorg je voor een professionele indruk? Samen met cvster hebben we zes makkelijk toepasbare tips opgesteld die voor je sollicitatie van essentieel belang zijn.

 

 1. Een gepaste outfit is de helft van het werk
  Bij een sollicitatiegesprek is het dragen van een geschikte outfit vaak veel belangrijker dan je denkt. Een eerste indruk maak je namelijk meteen bij binnenkomst – nog voordat je iemand gesproken hebt. Kies daarom een nette outfit die past bij het bedrijf waar je solliciteert. Check van tevoren de website of de social media kanalen van het bedrijf waar je gaat solliciteren, zodat je de mate van formaliteit kunt inschatten. Over het algemeen geldt dat je beter overdressed dan underdressed op een sollicitatiegesprek kunt verschijnen.

 

 1. De invloed van kleur
  Naast het dragen van nette kleding, speelt de kleur van je outfit ook een belangrijke rol. Om professioneel over te komen zijn kleuren als wit, blauw, beige, zwart, grijs of andere basistinten geschikt. Vermijd opvallende prints, teksten of gaten in je kleding. Deze details zijn smaakgevoelig en vaak te casual. Ook parfum is smaakgevoelig, draag daarom niet een te sterke geur. Als laatste is een frisse adem een absolute pré.

 

 1. Neem geprinte documenten mee
  Bij je sollicitatie zijn er enkele documenten die je mee kunt nemen om goed voorbereid en professioneel over te komen. Allereerst is het een goed idee om je cv uitgeprint mee te nemen. Vaak print de werkgever of recruiter deze uit, maar wanneer dit vergeten is kun jij hem mooi alsnog aanbieden. Verder is het raadzaam een paspoort of identiteitskaart mee hebben – ook al ga je nog niet over tot contracttekening. Je persoonlijke gegevens op zak hebben en je kunnen legitimeren staat gewoonweg netjes.Verder kun je als starter een mooi exemplaar van je scriptie meenemen. Leg deze op het bureau onder je CV, zodat de werkgever ziet dat je hem mee hebt. Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie als grafisch vormgever? Neem dan al je eerder gemaakte werken mee. Met een mooi portfolio kun je laten zien wat jouw capaciteiten zijn. Daarbij is het makkelijk om aan de hand van visualisaties het gesprek te voeren.

 

 1. Ga het gesprek aan
  Zorg ervoor dat je genoeg het gesprek aangaat. Lef tonen, vragen stellen en je eigen visie op verschillende zaken geven, zorgt voor een professioneel overkomen. Het laat zien dat je jezelf voorbereid hebt, je kennis van zaken hebt, en je graag voor deze functie wilt gaan. Wanneer je té verlegen bent komt dit niet professioneel over. (Bluffen is toegestaan).

 

 1. Eerste indruk is online.
  Als je denkt dat jouw eerste indruk bij je eerste sollicitatie plaatsvindt, heb je het waarschijnlijk mis. Werkgevers bekijken vaak voor de uitnodiging al je social media kanalen. Zorg er daarom voor dat deze een enigszins professionele uitstraling hebben. Geen dronken of andere gênante foto’s, reacties van vrienden die niet door de beugel kunnen of eigen uitspraken die je in gevaar zouden kunnen brengen.

 

 1. Sluit af in stijl
  Omdat solliciteren de nodige nervositeit met zich meebrengt, zijn sollicitanten vaak blij wanneer de werkgever het gesprek afsluit. Toch is het belangrijk niet snel op te staan en weg te rennen. Kijk de werkgever nog even goed in de ogen, geef een stevige hand, bedank voor het gesprek en geef aan dat je het leuk vond beter kennis te hebben gemaakt. Vraag ook wanneer de uitslag ongeveer zal plaatsvinden. Dan kun je hier rekening mee houden. Ook zeer belangrijk is een professioneel voorkomen bij je toekomstige collega’s. Wanneer je het kantoor verlaat, begroet dan luid en duidelijk de andere werknemers en maak eventjes contact: ‘hopelijk tot ziens, werkse nog vandaag’.
About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *