Job Blog

Loonsverhoging willen we allemaal! Of toch niet?

We zijn langzaam aan het opkrabbelen uit een zware crisis. Was het voorheen nog dat de werkgevers het voor het kiezen hadden, zo zijn de rollen nu omgedraaid. De laatste maanden blijft het aantal banen enorm toenemen. Sterker nog: we maken de grootste groei door in vijf jaar tijd. Reden dus voor de lonen om mee te stijgen zou je denken. Maar werkt dit in de praktijk wel zo?

 

Lonen stijgen langzaam

Momenteel ligt de groei van de lonen redelijk op dezelfde lijn als de economie in Nederland. Het Economisch Bureau van ING voerde onlangs onderzoek naar de vraag: ‘Moeten de lonen echt sneller omhoog?’ ING voorspelt dat de Nederlandse economie met 2,5% groeit en de lonen met 2% stijgen. Partijen als De Nederlandsche Bank en Centraal Planbureau zijn het hier niet mee eens en hebben al gepleit voor een loongolf. Want nu het zo goed gaat met de arbeidsmarkt, is de verwachting dat de bedrijfswinsten ook een piek hebben bereikt. Dit is echter niet het geval. De loonkosten in Nederland zijn namelijk veel sterker gestegen dan het contractloon. Wanneer de lonen te snel zouden stijgen, zal dit daarom een negatief en zelfs zeer schadelijk effect op de Nederlandse economie hebben.

 

Geduld is een schone zaak

De loongroei blijft dus nog achter en zal pas gaan stijgen wanneer arbeidsmarkt écht krap wordt. Dan kunnen vakbonden hogere looneisen stellen. Daarom is het van belang dat de focus nu ligt op het creëren van extra werkgelegenheid. Dus kunnen we in de tussentijd niets anders doen dan geduldig afwachten. Want het risico nemen dat de economie weer instort, dat wil natuurlijk niemand. Zelfs niet voor een beetje loon extra.

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *