Job Blog

Vrouwelijke ondernemers: de key in de economische ontwikkeling van armen

Dat vrouwen zorgzaam, behulpzaam en gevoelsmensen zijn, is het beeld wat in de eeuwen oude theorie al wordt geschetst. Het zijn aangeboren eigenschappen, die dus van nature al zijn ontwikkeld. Natuurlijk is dit wel enigszins het cliché beeld van ‘de vrouw’. Een beeld wat vooral is ontstaan uit de vroegere tijd waarin vrouwen thuis voor de man en kinderen zorgden. Deze tijd zijn we natuurlijk allang gepasseerd. Vrouwen hebben zich juist sterk ontwikkeld en een belangrijke rol gekregen in de economie. Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit dan ook flink. Zelfstandigheid is tegenwoordig absoluut een eigenschap die toegevoegd kan worden aan het rijtje. Maar dat neemt niet weg dat de zelfstandige én zorgzame vrouw juist voor veel doelen een perfecte combinatie is.

Vrouwelijke ondernemers en ontwikkelingshulp

En wat voor doelen zijn dit dan? Goede doelen en ontwikkelingshulp. Vrouwen zijn enorm strijdvaardig als het gaat om het helpen van mensen in arme landen. Volgens de Wereldbank hebben vrouwelijke ondernemers zelfs een sleutelrol in de economische ontwikkeling van de allerarmsten. Een hele mooie waarneming natuurlijk, maar er zijn wel hulpmiddelen nodig zoals kapitaal, technologie en de juiste kennis en netwerk om dit verder te realiseren. En laat dit nou net hetgeen zijn wat nog ontbreekt.

Van waarnemen naar waarmaken

Actie moet hier dus op ondernomen worden vindt, de Wereldbank. En daarom hebben zij een durfkapitaalfonds gestart om deze vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Het zogeheten Women Empowerment Fund, een initiatief van Amerikaanse presidentsdochter Ivanka Trump, moet ervoor zorgen dat kapitaal, coaching, netwerken en mentoren beter bereikbaar zijn. Het fonds streeft ernaar om 1 miljard dollar in te zamelen. Diverse landen, waaronder Zuid-Korea, Duitsland, Saoedi-Arabië en Nederland, hebben hier al een bijdrage van 325 miljoen dollar aan geleverd. Ook de Verenigde Staten is vrijgevig, terwijl zij juist wilden bezuinigen op ontwikkelingshulp. Met een bijdrage van 50 miljoen dollar is dit toch een mooie gift.

De voorspellingen van de Wereldbank is dat het programma eind dit jaar of begin volgend jaar van start zal kunnen gaan.

About 

0 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *